Hoe zet je een relatief klein marketingbudget optimaal in?

klein marketingbudget, zo geef je het uit!

Een legitieme vraag voor micro MKB ondernemers met groeiplannen en een beperkt vrij besteedbaar marketingbudget. Welke keuzes maak je? Op welke kanalen leg je de focus. Hoe zorg je dat de inzet van jouw digitale marketingactiviteiten direct meer omzet opleveren. Je eigen klanten zijn de sleutel tot succes.

Wat is nu een relatief klein marketingbudget?

Uit onderzoek van Gartner is gebleken dat bedrijven gemiddeld 11,2% van hun omzet besteden aan marketing. Dit is meteen een vuistregel die je kunt gebruiken om je marketingbudget te bepalen.

Een rekenvoorbeeld: Stel je bent een micro MKB ondernemer. Je hebt tot 3 man personeel met een maximale omzet van 0,5 miljoen. Je wilt 50% groei realiseren. Dat is 250.000 euro meer. Gerekend met een gemiddelde marketingbudget van 10% is dan het te besteden jaarbedrag voor marketingactiviteiten 25.000 euro.

Start altijd met een operationeel marketingplan

Om een goede inzet van het budget te kunnen bepalen start je met een plan of strategie. Het klinkt als een pak papier met veel tekst. Maar is wat mij betreft een praktisch document. Kan overzichtelijk in een Excel en is gebaseerd op je bedrijfsvisie. In dit operationele plan staat een beschrijving van je doelgroepen, doelen, KPI’s, kanaalkeuze, middelen en de core-boodschap.

Activeer je bestaande klanten

In het operationele plan staan vaak meerdere doelen. Zet deze op volgorde van het REAN model:  Reach, Engage, Activate en Nurture. Met een klein budget start je met activatie van je bestaande klanten. Via kanalen waar zij aanwezig zijn. Probeer ze te re-activeren. Houd contact, verbind met ze. Verkoop via emailmarketing activiteiten. Vraag ze om hun waardering te tonen op hun eigen social media. Reviews af te geven.

Waarom deze keuze

Klanten zijn je beste ambassadeurs. Mond-op-mond reclame is nog steeds het meest effectief. Een tevreden klant is de beste vertegenwoordiger van jouw bedrijf. Je kunt zelf nog zo hard roepen wat een mooi product of dienst je levert, maar als anderen dit over jou doen is dat veel beter.

Geen nieuwe klanten werven, dus!

Het werven van nieuwe klanten is duur. Je moet bij hen meerdere stappen doorlopen om ze als klant te kunnen verwelkomen. Je moet ze eerst bereiken en overtuigen om te kunnen activeren. Wil je daar toch mee beginnen. Breng dan focus aan door te segmenteren binnen een gebied, branche of op een andere mogelijke manier.